Hele min barndom og ungdom har jeg været ”cykelpige”. Opvokset i en by, hvor der var helt fladt, og den eneste bakke der var værd at tale om, skulle jeg aldrig over. 

Da vi flyttede til Vejle for 15 år siden ændrede mit transportmønster sig drastisk. Selvom jeg lige havde fået nye dæk på cyklen og den var blevet smurt, så blev den stort set aldrig brugt. Nok mest fordi jeg  vidste, at hvis jeg cyklede ned i byen (som går MEGET hurtigt) så ville jeg komme til at trække det meste af vejen hjem. 

Vores bakkede by har resulteret i, at jeg hellere ville gå. Vi har ikke langt til hverken skole, børnehave eller handlemuligheder. Alt sammen indenfor 900 meter, så det var ikke noget problem. 

Hvis jeg endelig havde et ærinde i byen, så tilstår, jeg at jeg har taget bilen derned.

Simpelthen.

 

En lille - men ikke uvæsentlig - forandring

I sidste uge cyklede jeg 2 gange ned og hjem fra byen, på blot 3 timer. Det er aldrig sket før – men kommer helt sikkert til at ske igen.

Grunden til at jeg pludselig ikke længere syntes at det var hårdt at gøre det, skyldes ganske simpelt, at jeg har overtaget min mors næsten ubrugte el-cykel. 

Den er skisme smart, sådan en. 

Jeg ser måske ikke så elegant ud, når jeg kører på den lidt kone-agtige model, men det forsvinder som dug for solen, når jeg kører op ad Koldingvej og overhaler den ene efter den anden med mit lette tråd. 

 

Tankerne kan spænde ben for dig

Da jeg kom hjem fra min dobbelt-cykeltur tænkte jeg på, at det faktisk var dejligt at cykle. 

Den friske luft i kinderne
Skønne farver på træerne
Fantastiske dufte fra buske og træer

Indrømmet, så har jeg savnet det, men har ladet mig begrænse af, at det ville være både hårdt og dumt at skulle gå hjem fra handletur nede i byen med en cykel ved min side. 

At finde ud af, hvor meget det betyder – i tankerne – at min eneste indvending fra handletur på cykel bliver elimineret med et batteri. 

Med strøm og dermed ”medvind” lige meget hvor jeg kører. 

Det gjorde hele forskellen.

Nu kan jeg ligeså godt tage el-cyklen som bilen, da det fx. på mange områder er nemmere mht. parkering. 

 

Hvad begrænser dig?

Jeg blev nysgerrig på, hvad der ellers kan skabe begrænsninger i hverdagen.
(og har forsøgt at lave nogle forholdsvis lette løsninger på dem)

Det kunne f.eks. være:

Oprydning & Rengøring

– fordi du ikke kan overskue det og synes det tager alt for meget tid

Løsning kunne være:

Brug kun 10 minutter på oprydning af gangen, og lad et ikke fylde i dig, ud over det. 

Madlavning

– fordi du ikke aner hvad du skal lave, og derfor bruger du for meget energi på det

Løsning kunne være:

Få familien til at hjælpe med at lave en madplan. De har garanteret masser af ønsker, og så bliver det lettere for dig at skabe det lækre – og ønskede – måltid. 

Hvis det tager for meget af din energi at handle, kan dette måske også uddelegeres?

Renovering af stue

– du er sikker på, at hvis der skal ske nogen som helst forandring i stuen, så skal der både skiftes lofter, gulve, og møbler, og så bliver det en dyr omgang. Det er du slet ikke klar til. Men du ønsker faktisk en forandring.

Løsning kunne være:

Det kan sagtens være, at den forandring du ønsker dig ikke behøver omfatte hverken store udgifter eller meget arbejde. Det er vigtigt at tage højde for, hvad du kan overskue og overkomme. Måske det handler om at flytte lidt rundt, male en væg, finde nogle ting frem i gemmerne og få brugt på en ny måde.

Dét kan nemlig også skabe forandring.

Vasketøj

– du hader at lægge tøj sammen og på plads, og derfor er du konstant bagud med at vaske

Løsning kunne være:

Hvis du er knivskarp til at sortere tøjet og vaske det rigtige tøj sammen på de rigtige grader, så kan det være at andre i familien skal have tjansen med at lægge sammen og på plads? 

Nogle gange handler det også blot om, at hvis man fx er flere til at gøre det, så tager det ikke så lang tid, og bliver dermed mere overskueligt.

Havearbejde

– Græsplænen rider dig som en mare, og det dræner dig at skulle slå den. Det andet i haven kan du faktisk godt li’ at pusle med.

Løsning kunne være:

Det kan handle om, at sige de ting højt, som du ikke bliver næret af. Hvis ikke det er sagt, er det ikke sikkert at andre ved det – og kan hjælpe dig. Hvis ikke der er andre i dit hjem der vil tage græs-klipper-tjansen, så kan den måske overdrages til en nabodreng eller pige for en skiling. Det kan være givet godt ud, da dit energiniveau helt sikkert vil stige.

Det var lidt om de tanker der poppede op i forbindelse med min cykeltur. Det er skønt at en lille ting kan sætte tanker i gang, og måske også gøre det hos dig


Jeg håber, at du har fået mulighed for at tænke over, hvad der evt. begrænser dig i din hverdag. 

Og at du har fået nogle idéer til, hvordan du kan forandre på det, så det ikke længere behøver at begrænse dig i dit liv. 

Tak, fordi du læste med

De bedste hilsner

Et billede af din indretningsdesigner

Anita Broberg-Jepsen
Indretningsdesigner og Stemningspilot

IDESIGN.dk
Gratis: Facebookgruppe Inspirerende Indretning

 

Vil du have et praj, når der er nyt på bloggen?

Så skriv dig op herunder 

Læs tidligere indlæg

Billedvæg før og efter

Nips & Nusseri hos Mona og Jens

At sætte fokus på at få de “sidste” ting godt på plads i din indretning er ligesom kronen på værket. Dét, der gør det hele færdigt – og giver dig følelsen af, at det er HELT rigtigt.

Læs mere »