Gardiner er – for mange – noget der “bare skal være der”, men på trods af det, så er det ikke altid noget der bliver sat penge af til i fx nybyg eller renovering, ligesom der ofte bliver det til havemøbler, løse tæpper til gulvene, billeder, nye møbler m.v. Selvom det er noget, man helst ikke vil undvære. 

Gardiner har flere funktioner som fx at skærme mod indsyn i dit hjem. Typisk på tidspunkter hvor det er mørkt udenfor, og du ikke ønsker at andre skal kunne se, hvad du laver. 

Derudover kan de også være en del af indretningen, hvis du vælger en markant farve eller et mønster, som passer til stilen du gerne vil have frem. 

Akustik

Hvis du har længder, altså gardiner der hænger ned ved hver side af dine vinduer, så får du en ekstra bonus i form af en bedre lyd i rummet. Simpelthen fordi stoffet “sluger” lyden. Det med lyden er ofte et stort problem i nye huse hvor der er mange hårde flader, så her er gardiner en god idé. Og der fås stof i virkelig mange farver. 

Vi kan heller ikke komme udenom, at gardiner hygger. Tænk bare på, hvad der sker, når du går rundt til vinduerne og trækker gardinerne for. For mig er der i hvert fald lidt barndoms-tryghed over det. 

Birthe spørger Brevkassen:

Hvilket gardin skal jeg vælge til dette trekantede vindue?

Der findes vinduer i forskellige huse, som ikke er nemme at få gardiner til. Og ofte, hvis der skal laves en specialløsning, så er det også til en pris, som er ret hamper. 

Det kan muligvis godt lade sig gøre at få et plisségardin til dette vindue, men i så fald vil det skulle parkeres nede i vindueskarmen.(det betyder, at når det ikke er for, så vil det ligge nede i vindueskarmen.)

Mange vil synes det er usmart, da det vil tiltrække en masse støv og det vil ikke være let at tørre vindueskarmen af. 

Du kan også vælge noget gardin der hænger ud til hver side, men det vil tage rigtig meget lys, når det er trukket fra, og lys er jo det, vi ønsker at få masser ind af. Specielt i vinduet som her, hvor der er skrå vægge ude ved vinduet. 

Mit svar til Birthe blev:

Gardin til et trekantet vindue

Jeg synes det vil være pænest at lave et slags trekantet sejl med 3 løkker – en i hvert hjørne – og så nogle små kroge i de 3 hjørner, til at hænge dem på.

Så kan det fjernes helt, når det ikke bruges, og så meget som muligt lys kan komme ind i dagtimerne. 

Det er selvfølgelig smag og behag

Som med alt andet, er det vigtigt at du finder frem til, hvad der passer bedst til dig, dit hjem og dine behov. Det er dig der skal leve med løsningen, og det skal fungere for dig i hverdagen. 

Der er mange ting der skal tages højde for, og nogle gange kan det måske også være nok med en plante i vinduet til at sløre indsynet. Det afhænger af, hvad du bruger rummet til, hvor gardinerne skal være. 

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge?

Du kan få en gardinmand ud og få lavet en virkelig lækker gardinløsning med de bedste kvaliteter. Det valgte vi selv at gøre, da vi flyttede ind for 17 år siden. Og vi har ikke fortrudt, gardinerne fungerer stadig upåklageligt. 

Er likviderne ikke lige til det, eller bor du i noget midlertidigt, så kan det være en idé at finde et billigere alternativ, hvor du må gå lidt på kompromis med kvaliteten og det superlækre tilpassede produkt, men det kan også være en fin løsning for dig lige nu. 

Jeg har lavet et lille kursus, hvor jeg gennemgår de forskellige gardintyper, så du kan blive klar på, hvad du skal overveje til hvilke rum. For år tilbage har jeg solgt rigtig mange gardiner, og hjulpet mange mennesker med at finde den perfekte løsning. 

Det sker stadig at jeg møder nogle der fortæller mig, at de var superglade for de gardiner de fik dengang (og det var altså før 2003)

Tak fordi jeg måtte inspirere dig med gardin-tanker

Et billede af din indretningsdesigner

Kh

Anita Broberg-Jepsen
Indretningsdesigner & Stemningspilot

Læs tidligere indlæg

Indretning Konfirmand

12. april 2013 Indretning Konfirmand Mangler du en personlig gave til konfirmanden, så giv ham/hende en oplevelse ved at få

Læs mere »

Mænd & indretning

Hvad har mænd og indretning med hinanden at gøre? Bare vent og læs… For nogle uger siden, så jeg programmerne

Læs mere »