En aften før sengetid i vores ferie hvor vi skulle sove i det sommerhus vi havde lejet, sagde min ældste dreng på næsten 9 år: ”Mor, når jeg kommer hjem, vil jeg gerne have at der er ligeså få ting på mit værelse, som der er her.”

Det satte selvfølgelig tankerne i gang hos mig – for helt fri holder man jo aldrig, når man arbejder med mennesker og hvad deres omgivelser gør ved dem;-)

Hvad får en dreng på den alder til at sige sådan? Jeg er jo ikke i tvivl om, at det er følelsen af at være i et rum der er så ”rent” for ting. Hvor der intet overflødigt er. Kun lige det absolutte nødvendige, seng, skab og en enkelt skammel. Følelsen af at ”kunne være” i rummet uden en masse forstyrrelser.

Han har altid været samler og har haft ufattelig svært ved at smide noget ud. Klæbet ting til sig. Han har aldrig kunnet se meningen med at skulle rydde op på sig værelse, da det altid har været ham lige meget. Nu betød det pludselig noget.

Ro til store tanker

Det er sommeren hvor han bliver 9 år, starter i 3. klasse og rykker lidt mere opad ansvarsmæssigt og river sig mere løs fra sin mor og far. Måske hele denne proces fik lidt ekstra ro, dér i sommerhuset. Ro til at kunne tænke de store tanker, som til tider kværner rundt inde i et lille hoved. Jeg tror det var det der skete.

Da vi kom hjem, holdt jeg ham fast i hans følelse i sommerhuset og vi hjalp hinanden med at få styr på værelset. Han var selv med hele vejen igennem og kasserede en masse gamle gemmer. Han fandt ud af, at der var en del legetøj som han ikke havde brugt længe, og det blev sat til salg på nettet. På den måde fik han det skønneste værelse med en ”ren” følelse, hvor der er plads til at starte et nyt skoleår og tage megen ny læring ind.

Min søns proces er selvfølgelig i lille målestok i forhold til et stort hus eller en virksomhed, men vi kan godt lære af den, da han jo har været gennem alle delprocesser.

Erkendelsen er tit det sværeste at nå frem til. At turde lytte til sine følelser, om at man har behov for noget andet. Tit ved vi det ikke før vi ser, at noget kan være anderledes – for eksempel som når vi holder ferie, og opholder os i andre omgivelser. Her er der også tid til at reflektere over sin hverdag og det er lettere at se oppefra og ned over sit liv og sit hjem når man er afslappet og har overskud.

Vi skaber ofte forhindringer for os selv i hverdagen, og når hjulene kører, er det ikke nye løsninger, vi har mest tid til at tænke over. Derfor er ferierne uvurderlige for os. Her giver vi slip på hverdagens praktiske gøremål og giver dermed nye friske tanker strømme gennem os. Er vi tilpas afslappede fanger vi nogle af de tanker og arbejder videre med dem. Således kan de blive til løsninger på vores hverdagsproblemer.

Med ønsket om en dejlig dag

Anita

Indretningsdesigner