6. maj 2013

For 4 år siden var vi kommet så langt i vores renoveringsprojekt af vores hus, at det var facaden der stod for skud. Siden vi købte huset, havde jeg drømt om at male det en lækker café latte brun farve som kontrast til vores hvide vinduer.

For mig var denne farve varm, hyggelig og udstrålede  ro samtidig med elegance. Nu var tiden inde, hvor malingen skulle købes og huset skulle have den ydre make-over.

8o liter maling med pensel

Jeg havde fundet en farve på den store farvevæg som jeg havde forelsket mig i – og den blev blandet til os i 8 spande.

Vær så god og mal!

Nu var projekt Mal Hus ikke bare noget der blev overstået på en weekend, da der både var udfordringer i forhold til at halvdelen skulle males fra stillads og samtidig gjorde den rustikke overflade – stænkpuds – at vi var nødt til at male med pensel for at være sikker på at komme ind i alle kringelkroge. 2 gange blev det hele malet, for at være sikker på, at alle Helligdage var dækkede og at der gerne skulle gå 10 år før vi skulle til at male igen.

Efter et års tid, syntes jeg at huset begyndte at skinne rosa. Nævnte det for min mand, som mente at det var noget pjat. En dag ville skæbnen at der var blevet skrabt lidt maling af på østsiden, og det ville jeg lige pletmale.

Her skal jeg lige love for, at vi kunne se en forskel!

Husets farve var helt rosa i forhold til den maling der lige var strøget på. Ikke noget kønt syn:-( Jeg kontaktede vores flinke maler som straks kom forbi og så på det rosa hus. Han havde aldrig før set noget lignende, og ville lige undersøge sagen. Tilbagemeldingen var, at det var det gule pigment i farven der var falmet, så det røde trådte mere frem – derfor det rosa skær. Vi ville selvfølgelig få noget nyt maling – men arbejdet, det måtte vi selv gøre.

Pyhhh – sikke en nedtur at skulle male det hele igen.

Facade - halvfærdigGavl malesMed 2 børn og 1 i vente, var det ikke nemt at finde tid til at starte projekt Male Hus op igen. Vi gik som katten om den varme grød og ventede på godt vejr i flere dage, men de danske somre har aldrig været helt til at regne med.

Vi boede i det lilla hus – hrmf!

Prikken over i´et blev, da en kammerat til vores mellemste dreng sagde, at vi boede i et lilla hus! Så – efter 3 års tilløb – skulle det være. For et par uger siden gik vi i gang og har nu malet en stor del af facaden mod vejen og vores indgangsparti. Det er der hvor vi ser det mest – og hvor det har plaget os mest. Det er SÅ skønt at vi har fået taget hul på bylden og vi glæder os over det hver eneste dag.

Indefarver skal være indenfor – IKKE udenfor

Farven til vores hus blev blandet med basis i en indefarve – det skal man aldrig gøre. Der er en grund til, at der findes inde og udefarver. Udefarver er blandet på en måde så de ikke ændres ret meget når de udsættes for UV-stråler – og det er temmelig væsentligt da sollys er hårde ved farverne.

Når du skal vælge en farve til dit hus, er der flere ting at tage højde for. Hvordan er omgivelserne, naboernes huse, naturen? Har du noget træværk som farven skal passe til? Eller pønser du på nye vinduer inden for overskuelig tid, skal der også tages højde for det og deres farve.

På et bræt

Ønsker du en kontrast farve eller den mere neutrale udgave? Når du har fundet den farve du mener er den rette, er det en rigtig god idé at købe en farveprøve og male den op på et bræt. Sætte den i dagslys og se på den i både solskin og overskyet vejr. Det giver dig en god indikation af farvens kvaliteter.

Bliver den for rødlig?

Får den et grønligt skær?

…eller er den bare præcis som du havde tænkt dig?

Det betaler sig at gøre sig disse overvejelser, da det både sparer dig penge og arbejdskraft, hvis nu du får malet en hel side og farven viser sig ikke at være rigtig.

Forårsfacade IDE:SIGN

Skal du i gang med et stort udendørs malerprojekt, så ønsker jeg dig al mulig god arbejdslyst:-)

 

Anita Broberg-Jepsen
Indretningsdesigner hos IDE:SIGN